Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
http://yannisritsos.gr/

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Το Ετος Ρίτσου στη Βουλή

Τη λέω μητριά- πατρίδα για τον Ρίτσο και κυριολεκτώ. Τέσσερις μήνες από την έναρξη του Ετους Ρίτσου και ενώ η σχολική χρονιά στην ουσία τελειώνει (διότι μη μου πείτε ότι τα παιδιά μέσα στις εξετάσεις έχουν το περιθώριο να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτές) ούτε ΜΙΑ εκδήλωση δεν έχει οργανωθεί από το κράτος. Κι ωστόσο, πολλά θα μπορούσαν να γίνουν. Ενδεικτικά, τα όσα αναφέρει στη Βουλή ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης:
Σε ερώτησή του, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Εισηγητής ΚΤΕ Πολιτισμού Κώστας Καρτάλης, επισημαίνει ότι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Έτους Ρίτσου βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει το 2009 ως «Έτος Ρίτσου» αλλά οι ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί και δεν έχουν υλοποιηθεί, δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος ενός ποιητή από τους κορυφαίους της χώρας μας, που είναι επίσης γνωστός και διεθνώς και πολυμεταφρασμένος.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ετοιμάζει για το 2009, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα του, ένα λεύκωμα, μια κινητή έκθεση, έναν δικτυακό κόμβο, μερικές συλλεκτικές τηλεκάρτες και υποστηρίζει και εκδηλώσεις στην περιφέρεια. Το λεύκωμα και η κινητή έκθεση δεν έχουν ακόμη εκδοθεί και δημιουργηθεί αντιστοίχως, με προφανή κίνδυνο να χαθεί η τρέχουσα σχολική περίοδος καθώς τα υλικά για το λεύκωμα, που θα αποτελέσουν τη βάση της έκθεσης, έχει ζητηθεί να παραδοθούν στις 21 Μαρτίου! (σ.σ. πέρασε η ημερομηνία, πάει κι αυτή η προθεσμία) Ακόμη δεν έχει γίνει η κήρυξη του Ετους Ρίτσου και οι εκδηλώσεις δεν έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο, αν και βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα της χρονιάς (σ.σ. πήγαμε πλέον και στον τέταρτο, τελειώνει και αυτός, και ούτε φωνή ούτε ακρόαση).

Το ΕΚΕΒΙ δεν έχει οργανώσει κάποια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) ενώ μέχρι πέρσι οργάνωνε, στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης, δεν έχει οργανώσει συνέδριο ή ημερίδα ή κάτι ανάλογο για τον Ρίτσο.

Αλλά και οι υπόλοιποι κρατικοί πολιτιστικοί φορείς δεν έχουν ενεργοποιηθεί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ετσι, το υπουργείο Πολιτισμού και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του δεν έχουν οργανώσει: μια μεγάλη έκθεση για τη ζωή και το έργο του, ή για το εικαστικό του έργο. Ενα CD- ROM για τον ποιητή, που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Εκθέσεις στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες όπου ο Ρίτσος είναι πολυμεταφρασμένος ή έχει μεταφράσει έργα ποιητών τους για ελληνικές ανθολογίες. Τις εκθέσεις θα μπορούσε να οργανώσει το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις Εδρες Νεοελληνικών Σπουδών στα ξένα πανεπιστήμια. Παραστάσεις από τα κρατικά θέατρα και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, συναυλίες από τις κρατικές ορχήστρες κ.λπ.

Το κράτος δεν έχει λάβει επίσης μέριμνα ώστε να χρηματοδοτηθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου αυτογράφων έργων του ποιητή, που έχει κατατεθεί από την οικογένειά του στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Ο Κ. Καρτάλης ερωτά τον Υπ. Πολιτισμού για το ποιες εκδηλώσεις θα οργανώσουν οι εποπτευόμενοι φορείς και οι υπηρεσίες του ώστε το Ετος Ρίτσου να αποκτήσει σημασία και περιεχόμενο και να είναι αντάξιο του ποιητή, με τι ποσό θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο τις εκδηλώσεις αυτές και, τέλος, τι μέτρα θα λάβει ώστε να απλωθούν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δεν θέλω να σας γελάσω, αλλά μάλλον το υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμη τίποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: