Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
http://yannisritsos.gr/

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Σχολίων λόγια

Ο/Η Ειρήνη Λιβανού είπε...

Να με θυμόσαστε - είπε....
Και βέβαια εμείς θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Αγγελικής και θα γεμίσουμε τα blog μας με στίχους του Ρίτσου.

"Μεγάλος και τρανός, σου λένε, τέκνο Θεού, κι ένα σωρό δασκάλοι από πάνω:- ο γέρο-Λίνος, γιος του Απόλλωνα, ναν του μαθαίνει γράμματα· ο Εύρυτος την τέχνη του τοξότη· ο Εύμολπος, γιος του Φιλάμμωνα, τραγούδι και λύρα· και, το πιο σπουδαίο απ' όλα, ο γιος του Ερμή, ο Αρπάλυκος, που τα παχιά, τα τρομερά του φρύδια πιάναν το μισό του κούτελο, του 'μαθε για καλά την τέχνη των Αργείων: -την τρικλοποδιά· - με τούτην κερδίζονται τα πιο πολλά, στην πυγμαχία, στην πάλη, και στα Γράμματα ακόμα.
Όμως εμείς, τέκνα θνητών, δίχως δασκάλους, με δικιά μας μόνο θέληση, μ' επιμονή κι επιλογή και βάσανα, γίναμε αυτό που γίναμε.
Καθόλου δε νιώθουμε πιο κάτου, μήτε χαμηλώνουμε τα μάτια. Μόνες περγαμηνές μας: τρεις λέξεις:Μακρόνησος, Γυάρος και Λέρος.
Κι αν αδέξιοι
μια μέρα σας φανούν οι στίχοι μας, θυμηθείτε μονάχα πως γραφτήκαν κάτω απ'τη μύτη των φρουρών, και με τη λόγχη πάντα στο πλευρό μας.
Κι ούτε χρειάζονται δικαιολογίες, -πάρτε τους γυμνούς, έτσι όπως είναι, - πιότερα ο Θουκυδίδης ο στεγνός θα σας πει απ' τον περίτεχνο τον Ξενοφώντα."
(Γιάννη Ρίτσου, ο Ηρακλής κι εμείς).
Χρόνια πολλά.

27 Απρίλιος 2009 8:49 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: