Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
http://yannisritsos.gr/

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

flash. gr

flash. gr

Ο Γιάννης Ρίτσος μέσα από τα μάτια των παιδιών
ΑΘΗΝΑ 16/03/2009

Αφιερωμένη στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον Γιάννη Ρίτσο, είναι η φετινή εκδήλωση, που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου. Αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά. Ένας διαφορετικός τρόπος να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μπορεί και να είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να γιορταστεί η Ποίηση.

Το Μουσείο Μπενάκη, ακολουθώντας μια γόνιμη πρόταση της Αγγελικής Κώττη, αποφάσισε να αφιερώσει την εφετινή εκδήλωση στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης, δεδομένου ότι το 2009 έχει ανακηρυχθεί επίσημα και «Έτος Γιάννη Ρίτσου». Αλλά, επιπλέον, αποφάσισε να «εμπιστευτεί» την εκδήλωση σε ανθρώπους που ελπίζουμε όλοι και θα θέλαμε να είναι οι πραγματικοί αναγνώστες της ποίησης: στα παιδιά.

Η πρόσκληση που απηύθυνε το Μουσείο Μπενάκη σε δύο σχολεία που διαθέτουν blog, στο 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά, και έχουν επιδείξει ένα ενδιαφέρον για το έργο του Γιάννη Ρίτσου, συνάντησε θετικότατη ανταπόκριση: μαθητές και των δύο σχολείων δούλεψαν με κέφι και αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να καταλάβουν τον ποιητή, να αισθανθούν τον πολίτη και κατανοήσουν το έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Η παράσταση «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως»

Μαθητές δύο σχολείων συναντιούνται πρώτα στο διαδίκτυο και μετά από κοντά, στα σχολεία τους, επιχειρώντας να συνθέσουν μια εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Ρίτσο. Συγκεντρώνουν υλικό, το μελετούν, προτείνουν και επιλέγουν: ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CD, ντοκιμαντέρ. Μέσα από εκεί θα περάσει η ζωή και τα οράματα του ποιητή. Μονεμβασιά, παιδικά χρόνια, αγώνες και εξορίες, ανθρώπινες σχέσεις, ποίηση, έρωτας και επανάσταση. Μια ζωή που περνά απ’ το σκοτάδι, ατενίζοντας πεισματικά το φως, για να το σπαταλήσει κατόπιν· χαρίζοντάς το. Τα παιδιά συγκινούνται, μεταφέρουν το χτες στο σήμερα, στη ζωή τους, ετοιμάζουν με ενθουσιασμό την εκδήλωσή τους. Ζωγραφίζουν, απαγγέλλουν, φτιάχνουν ταμπλό με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, τραγουδούν, κάνουν γκράφιτι, βιντεοσκοπούν, οπτικοποιούν τα ποιήματα, δημιουργούν. Ολοκληρώνοντας την πρόβα, έχει ολοκληρωθεί κι η παράσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: