Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
http://yannisritsos.gr/

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Express.gr

Αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Πηγή: Express.gr/

21/03/09-10:40
«THN πρώτη και την τελευταία λέξη την είπαν ο έρωτας και η επανάσταση. Oλη σου τη σιωπή την είπε η ποίηση...». Aυτοί οι ψυχοθεραπευτικοί στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, και αρκετοί άλλοι, ανταμώνουν αυτές τις ημέρες με τους περαστικούς και τους επιβάτες του τραμ και του μετρό. Σε σημεία που πριν φιλοξενούσαν διαφημιστικά σλόγκαν με προτροπές στην κατανάλωση, οι στίχοι του ποιητή της Pωμιοσύνης θυμίζουν πως σήμερα, 21 Μαρτίου, εαρινή ισημερία, γιορτάζει μια μεγάλη τέχνη: η ποίηση. Οι στίχοι του μεγάλου ποιητή –που φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννησή του– που «ντύνουν» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι η φετινή «προσφορά» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Παράλληλα όμως, σήμερα ένα δρομολόγιο αφιερωμένο στην ποίηση και με σταθμούς σε πολλά σημεία της Ελλάδας ξανοίγεται με υλικό τους στίχους. Συγκεκριμένα σήμερα: Στο Public (Πλατεία Συντάγματος) θα γιορτασθεί η Παγκόσμια Hμέρα Ποίησης με μία εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων με τίτλο «Ο Ρόλος της Ποίησης Σήμερα: Oρια και Δυνατότητες». Συμμετέχουν ο κριτικός Αλέξης Ζήρας, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και η ποιήτρια Αθηνά Παπαδάκη οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις. Τον διάλογο θα συντονίσει ο συγγραφέας Γιώργος Ξενάριος. Την εκδήλωση θα κλείσει η Κική Δημουλά (Ωρα: 12.00).
Αργότερα (19.00) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) οι μαθητές του 6ου Λυκείου Καλλιθέας και του 10ου Λυκείου Πειραιά παρουσιάζουν την παράσταση - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τίτλο «Να Είσαι Hλιος, να Χαρίζεις φως». Οι μαθητές, με τη βοήθεια των καθηγητών, συγκέντρωσαν υλικό με ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CDs καθώς και ντοκιμαντέρ από τη ζωή και τα οράματα του ποιητή.
Αύριο το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων διαβάζουν το αγαπημένο τους ποίημα. Παράλληλα, συνθέτες και ερμηνευτές ταξιδεύουν στη μελοποιημένη ελληνική και παγκόσμια ποίηση. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ελένη Καραΐνδρου, Γιώργος Ξενάριος, Γιώργος Χρονάς, Aρης Δαβαράκης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Λένα Διβάνη, Γιώργος-Iκαρος Μπαμπασάκης, Εύα Αντωνοπούλου, Γιάννης Τριάντης, Γιώργος Μουχταρίδης κ.ά. Συμμετέχουν μουσικά: Θάνος Μικρούτσικος, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Ιωάννου, Χρίστος Θεοδώρου κ.ά. (Ωρα: 12.00).
Τη Δευτέρα, στον πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118) διπλή γιορτή ποίησης με πρωταγωνιστές τους Διονύσιο Σολωμό και Ανδρέα Κάλβο. Τη βραδιά θα προλογίσει ο καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Δημητρούλης. Ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Κατσανδρή και Γιώργος Καραμίχος (Ωρα: 8.00).
Εκτός Αθηνών, απόψε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, πραγματοποιείται απόψε εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα της ποίησης. (Ωρα: 19.30 μ.μ.). Στη Λιβαδιά και στους χώρους του βιβλιοπωλείου Σύγχρονη Eκφραση πραγματοποιείται απόψε εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο. Θα μιλήσει ο ποιητής Κώστας Καναβούρης. Μελοποιημένη ποίηση θα ακουστεί από τη μεσόφωνο Αννα Μουζάκη (Ωρα: 8.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια: