Τρίτη 24 Μαρτίου 2009
Κυριακή 22 Μαρτίου 2009
Δυο λουλούδια
BLOGS
Στον ίσκιο του Ήσκιου
Ζήσε τη στιγμή
αρισμαρί
(Υγ. Ότι πέφτει στην αντίληψή μου. Μπορεί όποιος θέλει να ενημερώνει και στα σχόλια, καθότι .... έλλειψη χρόνου και γνώσεων. Άλλωστε έχει τόση ύλη το google!)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η ποίηση γιορτάζει
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΔΑΚΙΣ / tzedakis@enet.gr
Με αφιερώματα και πολλή μουσική γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης.
* Αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο η εορταστική εκδήλωση, απόψε (7 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Υπό τον τίτλο «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως» οι μαθητές του 6ου Λυκείου Καλλιθέας και του 10ου Λυκείου Πειραιά παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης μέσα από βίντεο, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, ποιήματα, πεζά και σχέδια.
* Μουσικοποιητική βραδιά η αυριανή (6 μ.μ.), στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Ελένη Καραΐνδρου, Παρασκευάς Καρασούλος, Μανώλης Ανδριωτάκης, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Ξενάριος, Γιώργος Χρονάς, Ελένη Γκίκα, Στέλιος Κρασανάκης, Ευγένιος Τριβιζάς, Αρης Δαβαράκης, Λένα Διβάνη, Κώστας Λογαράς, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Ανδρέας Μήτσου κ.ά.
* Βραδιά με ποίηση και μουσική η αποψινή (7.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου (Αγ. Φανουρίου 99). Συμμετέχουν ο ποιητής Γιώργος Βέης, η Αιμιλία Υψηλάντη και η μουκοθεατρική ομάδα «Πολύτροπον Τέχνης».
* Τιμητική εκδήλωση για τους Ελληνες ποιητές στο Public (πλατεία Συντάγματος), στις 12 το μεσημέρι. Συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος της ποίησης σήμερα: όρια και δυνατότητες», με τους Αλέξη Ζήρα, Τίτο Πατρίκιο και Αθηνά Παπαδάκη. Θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων από τις ποιήτριες: Αγγελική Ελευθερίου, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Τασούλα Καραγεωργίου, Θεώνη Κοτείνη, Μαρία Κούρση, Μαρία Κυρτζάκη, Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Αθηνά Παπαδάκη, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Αγγελική Σιδηρά, Δέσποινα Τομαζάκη και Ελενα Χουζούρη. Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων.
* Μουσικό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, απόψε (10.30 μ.μ.) στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, τηλ. 210-7710611. Συμμετέχουν οι Δημήτρης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Ψαριανός, Κώστας Καράλης, Σοφία Μιχαηλίδη.
* ΛΙΒΑΔΕΙΑ Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, απόψε (8 μ.μ.), στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εκφραση» (Δημ. Ανδρεαδάκη 49). Μιλά ο Κώστας Καναβούρης, διαβάζουν οι Γιώργος Αγραφιώτης, Γιώργος Θεοχάρης, Βάσω Κατσικογιάννη και συνοδεύουν μουσικά η μεσόφωνος Αννα Μουζάκη και ο Αρης Γραικούσης στο πιάνο.
*ΧΑΝΙΑ Αφιέρωμα στους ποιητές Γεωργία Γεωργουδάκη, Λεωνίδα Κακάρογλου, Ελένη Μαρινάκη, απόψε (6.30 μ.μ.), στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Hμερομηνία : 20-03-09
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Στις 21 Μαρτίου η διεθνής κοινότητα αποτίει φόρο τιμής στους ποιητές. Εκείνους τους καλλιτέχνες που υφαίνουν τις λέξεις σε ποιήματα και μας θυμίζουν τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Στα σχολεία, ωστόσο, η ερμηνεία των ποιητικών κειμένων ακολουθεί μια λογική που περιορίζει το πνεύμα.
Της Μαρίας Γαλίτση
mgalitsi@kathimerini.gr
Την εαρινή ισημερία, την ημέρα που και επίσημα ο χειμώνας παραδίδει τα σκήπτρα του στην Άνοιξη, τιμάται η Ποίηση. Μόλις το 1999 καθιερώθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ο διεθνής εορτασμός της ποιητικής δημιουργίας.
Από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας, όπου στην «ευαίσθητη» αυτή τέχνη αντανακλάται η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, ένα ερώτημα παραμένει ακόμα αναπάντητο. Αλήθεια, μπορεί κανείς και μέσα σε ποιες λέξεις να οριοθετήσει την ακριβή σημασία της ποίησης;
Η ποίηση σαν ένα αίνιγμα, μοιάζει με ένα στιγμιότυπο της ελεύθερης κίνησης των νερών του κόσμου. Ασταμάτητη, μαρτυρά μια σκηνή οικεία, επαναλαμβανόμενη αλλά και τόσο μοναδική που άθελά της περνά στην αθανασία. Το μεγάλο της επίτευγμα είναι ότι καταφέρνει να «αγγίζει» ανθρώπους που έζησαν σε διαφορετικούς αιώνες και σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη.
Η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στον εμπνευστή της «Σονάτας του Σεληνόφωτος». Στον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που γεννήθηκε πριν από ακριβώς 100 χρόνια. Τις προηγούμενες χρονιές, τα βιαστικά μάτια των περαστικών διάβαζαν πολύτιμους στίχους στις στάσεις των λεωφορείων και στο Μετρό. Φέτος, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, θα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος του ποιητικού περιοδικού Poetix.
Ακόμα, blogger μαθητές από το 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά θα παρουσιάσουν το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη την παράσταση «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως». Ο άξονας της παράστασης θα είναι η ποίηση του Ρίτσου και οι «ανταύγειες» που αφήνει στο έργο του ο χαρακτήρας και τα βιώματά του. Πινελιές ανθρωπιάς, αγωνιστικότητας, εξορίας μέσα από ένα οπτικοακουστικό υλικό με ποιήματα, φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια, συνεντεύξεις.
Ο 17χρονος μαθητής Βασίλης Μυλωνάς, που συμμετέχει στο μουσικό κομμάτι της παράστασης «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως», μας εξήγησε γιατί επέλεξε να συμμετάσχει στο αφιέρωμα για τον Ρίτσο: «Αφενός μας παρότρυναν και μας βοήθησαν οι καθηγητές μας, αφετέρου με συγκίνησε η αισιόδοξη στάση του ποιητή απέναντι στη ζωή παρά τα δύσκολα χρόνια που πέρασε». Σαν ένας τραγικός ήρωας βιώνει τον πρόωρο θάνατο του αδερφού του και της αγαπημένης του μητέρας, τη φυματίωση, την ψυχική ασθένεια της αδερφής του, την εξορία. Αγαπημένος στίχος των παιδιών του 6ου Λυκείου Καλλιθέας: «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου από τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»...
«Μας αρέσει περισσότερο η ποίηση παρά τα πεζά κείμενα. Τα ποιήματα έχουν συναίσθημα. Απεικονίζουν τις καταστάσεις που ζούμε εμείς σε αυτήν την ηλικία», μας εξηγεί ο 17χρονος Βασίλης. «Ελευθερία», είναι η απάντηση που δίνει φιλόλογος του 6ου Λυκείου Καλλιθέας στην ερώτηση του kathimerini.gr «Τι συνεπαίρνει τον έφηβο αναγνώστη στον κόσμο της ποίησης;».
Η ελευθερία της έκφρασης αλλά και της ερμηνείας είναι χαρακτηριστικό που ταιριάζει στο προφίλ των νέων ανθρώπων. «Δυστυχώς, στο σχολείο το μάθημα των Νεοελληνικών κειμένων γίνεται με την τήρηση ενός αυστηρού πλαισίου, η ερμηνεία των ποιημάτων - αν και μιλάμε για Τέχνη - δίνεται με συγκεκριμένες σημειώσεις, ακόμα κι αν οι καθηγητές δεν θέλουν να περιορίζουν τη σκέψη μας», περιγράφει ο μαθητής.
Η ερμηνεία των ποιητικών έργων εγείρει έναν ακόμα προβληματισμό. Υπάρχει μία μόνο ερμηνεία ή πολλές, ακόμα και αντιφατικές μεταξύ τους; Η αστερόσκονη των στίχων ενδέχεται να σε ξυπνήσει σε διαφορετικό όνειρο από αυτό που αρχικά εμπνεύστηκε ο δημιουργός. Κι όπως αναφέρει ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες: «Όταν διαβάζουμε ένα ποίημα φανταζόμαστε πως κι εμείς θα μπορούσαμε να το έχουμε γράψει, πως το ποίημα προϋπήρχε μέσα μας».
Από τα ομηρικά έπη, τις Μούσες και τους αρχαίους τραγωδούς, στην εκκλησιαστική ποίηση με την Κασσιανή και τον Ρωμανό τον Μελωδό, μέχρι τους ρομαντικούς ποιητές, τους συμβολιστές και υπερρεαλιστές, η ποίηση μεταμορφώνεται πλάι στον άνθρωπο.
Άραγε πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε η ποίηση; Χωρίς την ποίηση, ποτέ δεν θα καταλαβαίναμε «οι Ιθάκες τι σημαίνουν», οι σκέψεις θα έμεναν «ανάπηρες» και τα ρόδα θα τα αποκαλούσαμε απλά τριαντάφυλλα.
http://www.kathimerini.gr/
ΕΘΝΟΣ
«Θύμα» και η ποίηση
Λιγοστές και «ανώδυνες» για τα ταμεία οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα αλλά και το Ετος Ρίτσου «E» 16/3
Θύμα της οικονομικής κρίσης θα πέσει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και σε μεγάλο βαθμό και το Ετος Ρίτσου, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Οι επιβάτες των μαζικών μέσων μεταφοράς δεν θα ακούσουν φέτος όμορφους στίχους από τα μεγάφωνα, οι οποίοι, λόγω του ετετειακού Ετους, θα ήταν του Γιάννη Ρίτσου.
Μια τέτοια καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κοστίζει περί τα 50.000 ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει αυτή τη φορά το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Ετσι, για πρώτη φορά δεν θα κάνει απολύτως τίποτα για την επέτειο της ποίησης.
Ενας άλλος φορέας, καθ ύλην αρμόδιος, η Εταιρεία Συγγραφέων, η οποία επίσης δεν περνά καλές οικονομικές ημέρες, θα περιοριστεί σε ό,τι πιο ανώδυνο για το ταμείο της.
Στο Public του Συντάγματος, ανήμερα, Σάββατο (12 μεσημέρι), σχεδιάζει μια συζήτηση για τον ρόλο της ποίησης, με ομιλητές (Τίτος Πατρίκιος, Αλέξης Ζήρας κ.ά.) και αναγνώσεις ποιημάτων από γυναίκες ποιήτριες.
Μπορεί η ποίηση να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής, όμως έχει κοινό, μικρό αλλά φανατικό, που πιστεύει στη φράση του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούτ Ντάρβις «Ενα καλό ποίημα είναι μια πράξη αντίστασης». Σ αυτό το κοινό ποντάρει το καινούργιο περιοδικό «Ρoetix», που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω».
Πρόκειται για το δεύτερο εξαμηνιαίο περιοδικό ποίησης, μετά το «Ποιητική» (εκδ. Πατάκη), με διευθυντή τον Χάρη Βλαβιανό. Το πρώτο τεύχος θα παρουσιαστεί την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, Παρασκευή 20 Μαρτίου, 7 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ, με απαγγελίες ποιημάτων κ.ά.
Η οικονομική δυστοκία θα θίξει καίρια και το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ετος Ρίτσου. Το ΕΚΕΒΙ, ενώ είχε δαπανήσει π.χ. για τους Καραγάτση (2008) και Εγγονόπουλο (2007) από 100.000 ευρώ περίπου, για τον Ρίτσο δύναται να διαθέσει περί τις 40.000 ευρώ, υλοποιώντας με αυτά την κινητή έκθεση, το λεύκωμα και τον διαδικτυακό τόπο. Ευελπιστεί όμως σε κάτι καλύτερο από τις αναμενόμενες ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού.
Σε δύο Λύκεια, 6ο Καλλιθέας και 10ο Πειραιά, τα οποία με τα blog τους έχουν δείξει ενδιαφέρον για το έργο του Ρίτσου, εμπιστεύτηκε το Μουσείο Μπενάκη την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Θα παρουσιάσουν, ανήμερα, στην Πειραιώς, μια παράσταση.
ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Το «Ρoetix» προφέρεται ως ποέτιξ, που σημαίνει Ποιητική, όμως, σύμφωνα με τους εκδότες του, συναποτελείται από δύο λέξεις, poet και ix, που σημαίνουν και συμβολίζουν τον άγνωστο ποιητή. Κάθε τεύχος θα δίνει βήμα σε άγνωστους ποιητές και σε νέους, δίπλα στους δοκιμασμένους.
Θα είναι ανοιχτό στις προκλήσεις της φόρμας, του πειραματισμού, του ύφους, της γλώσσας. «Είναι η ώρα για τολμηρούς σκαπανείς», σύμφωνα με τον Γ. Θεοτοκά που καλωσόριζε έτσι το 1929 τη γενιά του 30. Συνεργάτες του πρώτου τεύχους είναι οι Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Σωτήρης Κακίσης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Θανάσης Τριαρίδης κ.ά.
Δήμητρα Ρουμπούλα
dirouboula@pegasus.gr
flash. gr
Ο Γιάννης Ρίτσος μέσα από τα μάτια των παιδιών
ΑΘΗΝΑ 16/03/2009
Αφιερωμένη στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον Γιάννη Ρίτσο, είναι η φετινή εκδήλωση, που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου. Αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά. Ένας διαφορετικός τρόπος να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μπορεί και να είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να γιορταστεί η Ποίηση.
Το Μουσείο Μπενάκη, ακολουθώντας μια γόνιμη πρόταση της Αγγελικής Κώττη, αποφάσισε να αφιερώσει την εφετινή εκδήλωση στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης, δεδομένου ότι το 2009 έχει ανακηρυχθεί επίσημα και «Έτος Γιάννη Ρίτσου». Αλλά, επιπλέον, αποφάσισε να «εμπιστευτεί» την εκδήλωση σε ανθρώπους που ελπίζουμε όλοι και θα θέλαμε να είναι οι πραγματικοί αναγνώστες της ποίησης: στα παιδιά.
Η πρόσκληση που απηύθυνε το Μουσείο Μπενάκη σε δύο σχολεία που διαθέτουν blog, στο 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά, και έχουν επιδείξει ένα ενδιαφέρον για το έργο του Γιάννη Ρίτσου, συνάντησε θετικότατη ανταπόκριση: μαθητές και των δύο σχολείων δούλεψαν με κέφι και αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να καταλάβουν τον ποιητή, να αισθανθούν τον πολίτη και κατανοήσουν το έργο του Γιάννη Ρίτσου.
Η παράσταση «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως»
Μαθητές δύο σχολείων συναντιούνται πρώτα στο διαδίκτυο και μετά από κοντά, στα σχολεία τους, επιχειρώντας να συνθέσουν μια εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Ρίτσο. Συγκεντρώνουν υλικό, το μελετούν, προτείνουν και επιλέγουν: ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CD, ντοκιμαντέρ. Μέσα από εκεί θα περάσει η ζωή και τα οράματα του ποιητή. Μονεμβασιά, παιδικά χρόνια, αγώνες και εξορίες, ανθρώπινες σχέσεις, ποίηση, έρωτας και επανάσταση. Μια ζωή που περνά απ’ το σκοτάδι, ατενίζοντας πεισματικά το φως, για να το σπαταλήσει κατόπιν· χαρίζοντάς το. Τα παιδιά συγκινούνται, μεταφέρουν το χτες στο σήμερα, στη ζωή τους, ετοιμάζουν με ενθουσιασμό την εκδήλωσή τους. Ζωγραφίζουν, απαγγέλλουν, φτιάχνουν ταμπλό με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, τραγουδούν, κάνουν γκράφιτι, βιντεοσκοπούν, οπτικοποιούν τα ποιήματα, δημιουργούν. Ολοκληρώνοντας την πρόβα, έχει ολοκληρωθεί κι η παράσταση.
Το ΒΗΜΑ
Εκδηλώσεις για την Ημέρα Ποίησης
Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις-δράσεις έχουν προγραμματιστεί με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Στη 1 το μεσημέρι στo βιβλιοπωλείο Ρublic του Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246.210) σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος της ποίησης σήμερα: όρια και δυνατότητες». Σημαντικές προσωπικότητες όπως ο κριτικός Αλέξης Ζήρας , ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και η ποιήτρια Αθηνά Παπαδάκη θα ανταλλάξουν απόψεις, ενώ τον διάλογο θα συντονίσει ο συγγραφέας Γιώργος Ξενάριος.
Το Μουσείο Μπενάκη αποφάσισε να αφιερώσει την εφετινή εκδήλωση στον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή της «Ρωμιοσύνης», δεδομένου ότι το 2009 έχει ανακηρυχθεί Ετος Γιάννη Ρίτσου. Το πρωτότυπο, όμως, της εκδήλωσης είναι ότι τη διοργάνωσή της έχουν αναλάβει δύο σχολεία που διαθέτουν δικά τους blogs: το 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά. Η παράσταση που παρουσιάζουν οι μαθητές έχει τίτλο «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως» και στοχεύει στην παρουσίαση του έργου του ποιητή μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες κ.ο.κ. (Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453.111).
Επίσης, στον χώρο Τέχνης Πολύεδρο της Πάτρας ολόκληρη η εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ενώ σήμερα στις 13.00, στον εν λόγω χώρο, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει αγαπημένα του ποιήματα.
fe-mail.gr

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
21 Μαρτίου 2009 08:33 πμ
Ένας διαφορετικός τρόπος να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (στις 21 Μαρτίου) μπορεί και να είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να γιορταστεί η Ποίηση. Το Μουσείο Μπενάκη, ακολουθώντας μια γόνιμη πρόταση της Αγγελικής Κώττη, αποφάσισε να αφιερώσει την εφετινή εκδήλωση στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης, δεδομένου ότι το 2009 έχει ανακηρυχθεί επίσημα και «Έτος Γιάννη Ρίτσου».
Αλλά, επιπλέον, αποφάσισε να «εμπιστευτεί» την εκδήλωση σε ανθρώπους που ελπίζουμε όλοι και θα θέλαμε να είναι οι πραγματικοί αναγνώστες της ποίησης: στα παιδιά.
Η πρόσκληση που απηύθυνε το Μουσείο Μπενάκη σε δύο σχολεία που διαθέτουν blog, στο 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά, και έχουν επιδείξει ένα ενδιαφέρον για το έργο του Γιάννη Ρίτσου, συνάντησε θετικότατη ανταπόκριση: μαθητές και των δύο σχολείων δούλεψαν με κέφι και αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να καταλάβουν τον ποιητή, να αισθανθούν τον πολίτη και κατανοήσουν το έργο του Γιάννη Ρίτσου.
Η παράσταση «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως»
Μαθητές δύο σχολείων συναντιούνται πρώτα στο διαδίκτυο και μετά από κοντά, στα σχολεία τους, επιχειρώντας να συνθέσουν μια εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Ρίτσο. Συγκεντρώνουν υλικό, το μελετούν, προτείνουν και επιλέγουν: ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CD, ντοκιμαντέρ.
Μέσα από εκεί θα περάσει η ζωή και τα οράματα του ποιητή. Μονεμβασιά, παιδικά χρόνια, αγώνες και εξορίες, ανθρώπινες σχέσεις, ποίηση, έρωτας και επανάσταση. Μια ζωή που περνά απ’ το σκοτάδι, ατενίζοντας πεισματικά το φως, για να το σπαταλήσει κατόπιν· χαρίζοντάς το.Τα παιδιά συγκινούνται, μεταφέρουν το χτες στο σήμερα, στη ζωή τους, ετοιμάζουν με ενθουσιασμό την εκδήλωσή τους. Ζωγραφίζουν, απαγγέλλουν, φτιάχνουν ταμπλό με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, τραγουδούν, κάνουν γκράφιτι, βιντεοσκοπούν, οπτικοποιούν τα ποιήματα, δημιουργούν.Ολοκληρώνοντας την πρόβα, έχει ολοκληρωθεί κι η παράσταση.
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. Πληροφοριών: 210 3453111
Express.gr

«THN πρώτη και την τελευταία λέξη την είπαν ο έρωτας και η επανάσταση. Oλη σου τη σιωπή την είπε η ποίηση...». Aυτοί οι ψυχοθεραπευτικοί στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, και αρκετοί άλλοι, ανταμώνουν αυτές τις ημέρες με τους περαστικούς και τους επιβάτες του τραμ και του μετρό. Σε σημεία που πριν φιλοξενούσαν διαφημιστικά σλόγκαν με προτροπές στην κατανάλωση, οι στίχοι του ποιητή της Pωμιοσύνης θυμίζουν πως σήμερα, 21 Μαρτίου, εαρινή ισημερία, γιορτάζει μια μεγάλη τέχνη: η ποίηση. Οι στίχοι του μεγάλου ποιητή –που φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννησή του– που «ντύνουν» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι η φετινή «προσφορά» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Παράλληλα όμως, σήμερα ένα δρομολόγιο αφιερωμένο στην ποίηση και με σταθμούς σε πολλά σημεία της Ελλάδας ξανοίγεται με υλικό τους στίχους. Συγκεκριμένα σήμερα: Στο Public (Πλατεία Συντάγματος) θα γιορτασθεί η Παγκόσμια Hμέρα Ποίησης με μία εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων με τίτλο «Ο Ρόλος της Ποίησης Σήμερα: Oρια και Δυνατότητες». Συμμετέχουν ο κριτικός Αλέξης Ζήρας, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και η ποιήτρια Αθηνά Παπαδάκη οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις. Τον διάλογο θα συντονίσει ο συγγραφέας Γιώργος Ξενάριος. Την εκδήλωση θα κλείσει η Κική Δημουλά (Ωρα: 12.00).
Αργότερα (19.00) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) οι μαθητές του 6ου Λυκείου Καλλιθέας και του 10ου Λυκείου Πειραιά παρουσιάζουν την παράσταση - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τίτλο «Να Είσαι Hλιος, να Χαρίζεις φως». Οι μαθητές, με τη βοήθεια των καθηγητών, συγκέντρωσαν υλικό με ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CDs καθώς και ντοκιμαντέρ από τη ζωή και τα οράματα του ποιητή.
Αύριο το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων διαβάζουν το αγαπημένο τους ποίημα. Παράλληλα, συνθέτες και ερμηνευτές ταξιδεύουν στη μελοποιημένη ελληνική και παγκόσμια ποίηση. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ελένη Καραΐνδρου, Γιώργος Ξενάριος, Γιώργος Χρονάς, Aρης Δαβαράκης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Λένα Διβάνη, Γιώργος-Iκαρος Μπαμπασάκης, Εύα Αντωνοπούλου, Γιάννης Τριάντης, Γιώργος Μουχταρίδης κ.ά. Συμμετέχουν μουσικά: Θάνος Μικρούτσικος, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Ιωάννου, Χρίστος Θεοδώρου κ.ά. (Ωρα: 12.00).
Τη Δευτέρα, στον πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118) διπλή γιορτή ποίησης με πρωταγωνιστές τους Διονύσιο Σολωμό και Ανδρέα Κάλβο. Τη βραδιά θα προλογίσει ο καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Δημητρούλης. Ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Κατσανδρή και Γιώργος Καραμίχος (Ωρα: 8.00).
Εκτός Αθηνών, απόψε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, πραγματοποιείται απόψε εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα της ποίησης. (Ωρα: 19.30 μ.μ.). Στη Λιβαδιά και στους χώρους του βιβλιοπωλείου Σύγχρονη Eκφραση πραγματοποιείται απόψε εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο. Θα μιλήσει ο ποιητής Κώστας Καναβούρης. Μελοποιημένη ποίηση θα ακουστεί από τη μεσόφωνο Αννα Μουζάκη (Ωρα: 8.00).
Λένε Καλημέρα και την νιώθουνε!
Εμείς Καλημερίζουμε ΟΛΑ τα Σχολεία που είναι ΖΩΝΤΑΝΑ!
Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
Πρώτη είδηση!
Η παράσταση λέει, ήταν ΘΡΙΑΜΒΟΣ!
Μπράβο σε όλους!
Η πρώτη είδηση στην εαρινή συμφωνία!
Πού αλλού; Δική της ιδέα ήταν!