Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
http://yannisritsos.gr/

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Από Αρισμαρί

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2009

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: ένας μεγάλος ποιητής ζει ανάμεσά μας

ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ "ΟΔΟΥ ΠΑΝΟΣ"
ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπούρας

[...] Ο Γιώργος Χρονάς που διευθύνει εδώ και 28 χρόνια το "εργοτάξιο εξαιρετικών αισθημάτων" της "Οδού Πανός" αφιέρωσε ένα "εν θερμώ" τεύχος στον ποιητή που με τα ποιήματά του άγγιξε τον επαναστατικό παλμό μιας νεολαίας με ερωτική έξαρση. Ένα πλούσιο τεύχος με πολυποίκιλες συνεργασίες, πολύτιμες μαρτυρίες, ανέκδοτο υλικό, και πολλή-πολλή αγάπη. Γιατί κανένας σχολαστικός φιλόλογος δεν μπορεί να αγγίξει το έργο κανενός μεγάλου ποιητή με μόνα τα χειρουργικά εργαλεία της δουλειάς του.

Και για όσους σπεύδουν να προσαρμόσουν στα πιστεύω τους τον ανυπέρβλητο ποιητή - ακόμα και μετά το θάνατό του - η απάντηση πιστεύω πως βρίσκεται στις σελίδες αυτού του περιοδικού.

Διαβάστε το μετά μανίας και διαδώστε το, σαν φιλάνθρωπο, εποικοδομητικό ιό της
Ποίησης.

Με την ευκαιρία να πω ότι το ηλεκτρονικό περιοδικό critique.gr δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα από μία ομάδα νέων Ελλήνων κριτικών λογοτεχνίας που συναντήθηκαν στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Αφού έκαναν "πολλές ασκήσεις «επί χάρτου»", όπως δηλώνουν, αποφάσισαν να «ανοίξουν τα φτερά τους» και να δοκιμαστούν πάνω σε παλαιότερα και νεότερα κείμενα.

"Χωρίς να λησμονούμε ποτέ την Ευαγγελική ρήση «μη κρίνετε ίνα μη κριθείτε» ερχόμαστε σήμερα εδώ στο www.critique.gr να καταθέσουμε τον αναγνωστικό οβολό μας, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, στην πρόσληψη της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας από ολοένα και πλατύτερο κοινό".

Απ` ό,τι διαβάζω ο Κωνσταντίνος Μπούρας, μέλος της συντακτικής επιτροπής του critique, συνεργάζεται και με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΝΟΜΠΕΛ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: