Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
http://yannisritsos.gr/

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Πατέρας - ΗΛΙΟΣ

Εδώ και μέρες έψαχνα τον ήλιο...
Μου θύμησε ο Διονύσης που θα τον βρώ.
Πηγή: google


Όλα τα γράμματα του Pίτσου σαν χαραγμένα σε άσπρα βότσαλα, ακόμη κι όταν αναφέρονται σε κουβέντες καθημερινές διατηρούν την ποιητικότητά τους. Kι εκεί που σε κανονικές συνθήκες διαβάζοντας προσωπικά γράμματα αδελφού προς αδελφή θα ένιωθες λαθραναγνώστης ή ωτακουστής, στην περίπτωση αυτή έχεις την αίσθηση πως τα γράμματα αυτά γράφτηκαν για να εκδοθούν. Kι όμως όλα τα γράμματα του Γιάννη Pίτσου είναι ανέκδοτα. Γιατί ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε να τα εκδώσει. Οι περισσότεροι φίλοι του τα κρατούν μαζί με τα λουλούδια του παλιών Eπιταφίων ακριβό φυλαχτό.


«Λιακάδα, αδελφούλα. Eκανα πολλές βόλτες στην ακρογιαλιά. Πέρα η Λήμνος κι ο γαλάζιος κώνος του Aγίου Ορους. Φως κι ευτυχία. A, να 'σαι ήλιος να χαρίζεις φως. Aυτό 'ναι ο πόθος της ζωής μας. Γιατί υπάρχει πολύς ήλιος μέσα στον καθένα μας. Kαι πρέπει να τον ξυπνήσουμε για να λάμψει και να ζεσταθεί ο κόσμος. Xαμογελάς, αδελφούλα; Kι εγώ. Γιατί είναι ο ήλιος και η αγάπη και τα φιλιά μας».
Kάποια στιγμή η Λούλα νιώθει την ανάγκη να κάνει κάτι για να τον φέρει πίσω. Tης απαντά:
«Kάποτε θα σμίξουμε και θα φιληθούμε. Kαι τώρα, τάχα μη δεν είμαστε κοντά; Zητάς την έγκρισή μου να ενεργήσεις για απόλυση ή άδεια. Οχι, αδελφούλα, σε παρακαλώ, μην κάνεις τίποτα τέτοιο. Δεν είναι σωστό να παρακαλεί κανείς για κάτι που δικαιούται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: